Američka javnost već dva dana slavi tim stručnjaka iz čikaške bolnice “Nortvestern memorijal”, koji su u julu mesecu, izveli dve uspešne transplantacije plućnih krila kod pacijenata kojima je COVID-19 sasvim uništio pluća. A, razloga za ponos ima i Srbija, pošto se na čelu tima nalazio jedan Srbin, Rade Tomić, koji već godinama radi u pomenutoj bolnici.Borba protiv korona virusa, ne miruje ni na jednom kontinentu. Dok se naučnici u laboratorijama trude da naprave vakciju, doktori i medicinsko osoblje vode pravu “rovovsku” bitku za svaki život.

Jedini spas za oba pacijenta bila je transplantacija, koja pre toga, kod pacijenata obolelih od zlokobnog virusa, nije vršena nigde u svetu.Majra Ramirez (28) i Brajan Kuhuns (62) provodili su bolničke dane na respiratoru u jako teškom stanju. Naime, usled virusa korona, oba pacijenta su bila u kritičnom stanju, budući da im je COVID-19 zahvatio i bukvalno uništio oba plućna krila.

Snimak Majrinih plućaFOTO: NORTHWESTERN MEDICINE / PRIVATNA ARHIVA
Snimak Majrinih pluća

5. jula, bio operisan i Brajan. Obe transplantacije su uspešno izvedene.  Prvo je 5 juna 2020 godine. operisana Majra.

Snimak brajanovih plućaFOTO: NORTHWESTERN MEDICINE / PRIVATNA ARHIVA
Snimak brajanovih pluća

Na mašini za održavanje života koja pomaže pri radu srca i pluća.  Oba pacijenta su provela nedelju dana u COVID-u Jedinica intenzivne nege na ventilatoru i oksigenaciji ekstrakorporalne membrane.

Majri i tim doktora koji je radio na transplantaciji pluća. Dr Tomić je krajnje desno.FOTO: NORTHWESTERN MEDICINE / PRIVATNA ARHIVA
Majri i tim doktora koji je radio na transplantaciji pluća. Dr Tomić je krajnje desno.

Pokazujući da je transplantacija pluća spasilačka opcija za neke pacijente zaražene COVID-19 i koji za posledicu imaju teška oštećenja pluća.Ramirez i Kuhns sada dišu samostalno bez dodatnog kiseonika i nastavljaju da postižu optimalan napredak.

Brajan sa doktorima. Dr Tomic je drugi s desna.FOTO: NORTHWESTERN MEDICINE / PRIVATNA ARHIVA
Brajan sa doktorima. Dr Tomic je drugi s desna.

Naš tim za transplantaciju bio je posvećen da učini sve što je moguće da im spasi život i proveo je nedelje u pripremama. Procedura transplantacije zahtevala je ozbiljno koordinisan napor multidisciplinarnog hirurškog tima.„Maira i Brajan ne bi bili živi danas bez transplantacije pluća. COVID-19 im je potpuno uništio pluća i oni su bili u kritičnom stanju kada su ušliu postupak transplantacije, čineći transplantacije gotovo zastrašujućim poduhvatom.

Tim doktora koji je vršio transplantaciju pluća na BrajanuFOTO: NORTHWESTERN MEDICINE / PRIVATNA ARHIVA
Tim doktora koji je vršio transplantaciju pluća na Brajanu

Uspeh ovih transplantacija naglašava da hirurške inovacije takođe mogu igrati važnu ulogu u spašavanju života kritično bolesnih pacijenata koji su zaraženi virusom COVID-19.”, rekao je za bolnički portal, Ankit Bharat, kardiotorakalni hirurg i direktor programa za transplantacjiu u bolnici “Nortvestern memorijal”.”Kada smo otvorili Majrine i Brajanove grudi, veliki deo njihovih pluća bio je nekrotičan i pod infekcijom. Teško oštećenje i upala pluća prouzrokovali su preopterećen rad srca, što je dodatno učinilo operaciju prilično složenom. Jedan pogrešan korak u operacionoj sali mogao je dovesti do katastrofalnih posledica.

Majra nakon transplantacije.FOTO: NORTHWESTERN MEDICINE / PRIVATNA ARHIVA
Majra nakon transplantacije.

 

Želimo da i drugi transplantacioni centri znaju da je – da – to je izazovno, ali može se obaviti i to bezbedno.  “Otkad smo izvršili prve poznate dvostruke transplantacije plućnih krila na zaraženima od virusa COVID-19 u Sjedinjenim Državama, program za transplantaciju pluća “Nortvestern memorijal” bolnice nudi smernice drugim transplantacijskim centrima širom sveta.

Za bolnički portal govorio je i Rade Tomić, naš dokotor o kojem je Blic već pisao, a koji je lično rukovodio transplantacijom plućnih krila kod Majre.

Majrina pluća su bila skroz uništena usled dejstvovanja virusa COVID-19 na njen organizamFOTO: NORTHWESTERN MEDICINE / PRIVATNA ARHIVA
Majrina pluća su bila skroz uništena usled dejstvovanja virusa COVID-19 na njen organizam

Oba pacijenta i dalje se oporavljaju svakim novim danom, jačaju i oduševljeni smo njihovim napretkom”, rekao je Rade Tomić, doktor pulmologije i medicinski direktor Programa transplantacije pluća u “Nortvestern memorijal” bolnici..  Iako transplantacija pluća nije za svakog pacijenta sa COVID-19, ona nudi nekima od onih koji su u životnoj opasnosti, još jednu opciju za preživljavanje – Maira i Brian su živi dokaz.

Dr Ankit Beharat, dr Rade Tomić i Majra RodrigezFOTO: NORTHWESTERN MEDICINE / PRIVATNA ARHIVA
Dr Ankit Beharat, dr Rade Tomić i Majra Rodrigez

Dr Rade Tomić vrhunski stručnjak u oblasti pulmologije

Već dugi niz godina radi na prestižnoj klinici za pulmologiju najveće čikaške bolnice “Nortvestern medisin”, na kojoj je postao i načelnik odeljenja za transplataciju pluća i brigu o teško obolelim pacijentima koji se nalaze u krajnjem stadijumu.

Obrazovanje nastavlja u Čikagu gde je do 1998. radio prvo kao internista, a potom kao anesteziolog na Klinici Univerziteta Ilinois. Pulmologiju specijalizira 2004. godine na Univerzitetu Emori, a nakon toga i negu kritičnih pacijenata. Ovaj doktor srpskog porekla započeo je školovanje u Zagrebu, gde je 1989. završio Medicinski fakultet, a zatim 1992. na istom fakultetu specijalizirao hematologiju.