Nakon nekoliko dana prijatnih temperatura, danas će u Srbiji početi kraći talas lošijeg vremena. Promena se očekuje u večernjim časovima, a prema najavama RHMZ, pravi prolom oblaka čeka nas u subotu, za kada je prognozirano da padne više od 30 mm kiše za 24 sata.

Poređenja radi, prema podacima koje je svojevremeno objavio servis “Weather2Umbrella” prosečna količina padavina tokom avgusta je 60 mm, što znači da bi u subotu moglo da padne onoliko kiše koliko padne za 15 dana.

Republički hidrometeorološki zavod juče je izdao detaljno upozorenje na padavine.

U subotu 30 mm kiše, u nedelju 20

– Lokalni pljuskovi sa grmljavinom koji se u petak očekuju u centralnim i južnim delovima Srbije za dane vikenda će se intenzivirati uz količinu padavina u subotu lokalno iznad 30 mm za 24 sata, a u nedelju iznad 20 mm za 12 sati. Više padavina će biti u zapadnim, centralnim i južnim krajevima Srbije – stoji u upozorenju meteorologa.

prognoza

Iako smo mislili da će ovaj kišni talas možda označiti kraj leta, prognoza kaže drugačije i već za sledeću nedelju najavljuje porast temperature i još jedan toplotni talas.

– Sledeće sedmice osetniji porast temperature uz postepeno razvedravanje od ponedeljka, a najtopliji dani će biti četvrtak i petak, 18. i 19. avgust kada se ponovo očekuje da maksimalna temperatura bude oko i iznad 35 stepeni – navodi RHMZ.

O tome kakvo nas vreme očekuje tokom narednih dana, govorio je i meteorolog Đorđe Đurić. On je takođe naveo da nas čeka kišni vikend, kao i da će ponegde biti uslova za grmljavinske oluje. Maksimalna temperatura biće od 23 do 27°C, u Beogradu oko 25°C.

prognoza

Povratak 40 stepeni

Objašnjava da se početkom sledeće sedmice očekuje se postepena stabilizacija i toplije vreme, ali je uz jači razvoj oblačnosti još tokom ponedeljka i tek ponegde tokom utorka moguće da bude lokalnog pljuska sa grmljavinom.

Od srede se očekuje jačanje termičkog grebena na visini sa jugozapada, pa će u sklopu njega sa jugozapada Evrope i Mediterana uslediti advekcija veoma tople vazdušne mase, poreklom sa severa Afrike, dok će u prizemlju biti prisutan anticklon, odnosno polje visokog vazdušnog pritiska.

Vremenska prognoza

– Usled ovakve sinoptičke situacije, u Srbiji će od srede biti sunčano i tropski toplo, a novi toplotni talas doneo bi temperature preko 35°C. Ukoliko se današnje prognoze ostvare, oko 18-19. avgusta, sledećeg četvrtka i petka, očekuju se temperature i do 40°C. Oko 20. avgusta, za sada bi došlo do suvog osveženja, ako se može tako i nazvati, jer bi oslabljeni hladni front doneo jak severozapadni vetar i pad temperatura za 5 do 7 stepeni, ali bi one i dalje bile iznad 30°C – kaže Đurić.

Suša napravila probleme

Đurić ističe da iako je u prethodnom periodu u mnogim predelima Srbije bilo obilnijih pljuskova, padavine su ponovo bile neravnomerno raspoređene, pa se u mnogim predelima i dalje nastavlja jaka suša, naročito u Banatu i u centralnim predelima Vojvodine.

U tim predelima suša je katastrofalna, kukuruz je potpuno podbacio, tako da su posledice nesagledive, a kako će naredni kišni talas ponovo zaobići za vikend ovo područje Srbije, situacija će se dodatno pogoršati. U ostalim predelima Srbije, očekivane padavine tokom vikenda će koliko-toliko poboljšati situaciju sa sušom.